Verktygslåda
På den här sidan finns exempel på olika metoder och material som kan användas för att beakta hälsolitteracitet, dvs för att främja hälsolitteracitet och för att underlätta för för personer som har begränsad hälsolitteracitet.
Svenskt material
- Verktygslåda för hälsolitterata organisationer: Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS). Verktygslådan innehåller: Informativa posters att sätta upp i personalrum om vad hälsolitteracitet & hälsolitterata hälso- och sjukvårdorganisationer är och om vad det finns för verktyg i vektygslådan, informativ poster om källkritik att sätta upp i väntrum, flyer med förslag på frågor att ställa när man besöker vården satt skicka med i kallelser, flyer om förstå mig rätt metoden, flyer med de 10 kännetecknen för en hälsolitterat hälso- & sjukvårdorganisation, check-lista för en hälsolitterat hälso- & sjukvårdsorganisation, PPT-bildspel tänkt som en miniutbildning i hälsolitteracitet för personal inom hälso- & sjukvården.
- Bildstöd - Gratis bildstöd inom olika områden och på olika språk. Västra Götalandsregionen.
- DART- resurssidan med olika former av kommunikationsstöd. Västra Götalandsregionen
- Klarspråkshjälpen: En samling redskap och råd för dig som vill ha hjälp med att skriva vårdat, enkelt, begripligt och målgruppsanpassat. Institutet för språk och folkminnen.
- Nyhetsvärderaren: Bättre källkritik online - Ett verktyg som lär ut en evidensbaserad metod för källkritik på nätet. Verktyget kan användas av lärare och kursledare för att undervisa om källkritik, men också av alla som på egen hand vill träna upp sin källkritiska förmåga. Uppsala universitet och Vinnova
- Handbok i samhälls- och hälskokommunikation för den som arbetar med nyanlända flyktingmigranter.
- Teach-back/Förstå mig rätt: En metod som syftar till att minska missförstånd.
Internationellt material
- HLS-EU Research. Health literacy in Europe. Visar huvudresultat från European Health Literacy Survey (HLS-EU) (2009-2012) (film, 5 min)
- American Medical Association (AMA). Korta samtal med personer med låg hälsolitteracitet (film, 4 min)
- National Academies Health. Health literacy- A prescription to end confusion (film, 11 min)
- NHS. Education for Scotland. Health literacy in Scotland. Making it easy (film, 15 min)
- NHS. Education for Scotland. The health literacy place (film, verktyg, rekommendationer mm)
- Health literacy Consulting (amerikansk sida med fakta, podcasts och verktyg)
Text: Senast uppdaterad: 2024-02-13