Aktuellt
HÄLSOLITTERACITET I SVERIGE: NYHETSBREV 1, 2025
Här nedan kan Du ta del av information om vad som händer inom hälsolitteracitet (HL) främst i Sverige, men också internationellt.
Hälsolitteracitet i Sverige
Satsning på hälsolitteracitet i Västra Götalands regionen
Under 2024-2025 bedriver hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen ett utvecklingsarbete för att höja kompetensen inom området hälsolitteracitet samtsystematisera och sprida metoder och arbetssätt. Satsningen riktar sig till hälso- och sjukvård inklusive tandvård och består av en utbildningsdag, riktad kommunikation, en webbutbildning samt en webbplattform som samlar de metoder och arbetssätt som stödjer praktiskt genomförande. Målet är en mer hälsolitterat organisation som på sikt leder till en mer jämlik vård och hälsa, ökad patientsäkerhet samt personcentrerat bemötande. Nyligen publicerades sidan Hälsolitteracitet- att förstå och bli förstådd- Vårdgivarwedden Västra Götalandsregionen, där finns även filmer från utbildningsdag som omnämns ovan. Nästa ben i satsningen är framtagandet av en webbutbildning, som på sikt kommer att vara tillgänglig för alla regioner att ta del av. För mer information, kontakta: elin.linderoth@vgregion.se
Pilottestning OHL-PHL
OHL-PHC är ett bedömningsverktyg som syftar till att undersöka organisatorisk hälsolitteracitet inom primärvården. Resultat kan användas för verksamhetsutveckling vad gäller hälsolitteracitet OHL-PHC har tagits fram inom det europeiska HL nätverket M-POHL och har nu översattstill svenska. Under våren 2025 kommer verktyget att pilot-testas på ett antal vårdcentraler i södra Sverige. Fler vårdcentraler för pilottestning behövs, så tveka inte att kontakta ansvarig nedan om det låter intressant. Projektet drivs gemensamt av forskare vid FoU Spenshult i Region Halland och Aging Research Center, NVS, Karolinska Institutet. Kontaktperson: charlotte.sylwander@fou-spenshult.se
Hälsolitteracitet och överviktskirurgi
Ny svensk longitudinell studie om hälsolitteracitet och self-efficacy’s påverkan på återhämtning efter överviktskirurgi har publicerats i tidskriften Clinical Obesity. Artikeln finns online: Impact of health literacy and general self-efficacy on surgical outcomes 2 years after bariatric surgery-Jaensson-Clinical Obesity- Wiley Online Library
Svenska hälsolitteracitetsnätverket
Arbetet i nätverket rullar på och just nu består det av 35 medlemmar (doktorander, forskareoch praktiker). Inom nätverket finns också ett mindre nätverk specifikt för doktorander. För mer information om nätverket, hur man blir medlem, samt protokoll från nätverkets möten se: Svenska hälsolitteracitetsnätverket | Hälsolitteracitet (halsolitteracitet.se)
Sprid kunskap om ditt arbete med HL
Vill du sprida information om arbete/forskning du gör eller känner till via hemsidan eller nyhetsbrevet? Skriv en text på max 250 ord och skicka den till oss via kontaktformuläret.
TIPS PÅ MATERIAL
Nytt material om hälsolitteracitet & demenssjukdom
Inom Erasmus+ projektet Skills4HL som avslutades januari 2025 har diverse material kopplat till hälsolitteracitet tagits fram vilket nu är fritt tillgängligt online:
- Kompetensprofil för vad vård- och omsorgspersonal som arbetar med äldre vuxna bör h
a för kunskap och kompetens vad gäller hälsolitteracitet kopplat till demenssjukdom.
- En introduktionskurs om hälsolitteracitet och demenssjukdom i xMOOC format (asynkron onlinekurs som kan genomföras när som helst). Kursen är på engelska men svensk version publiceras senare i vår/sommar.
- Handbok för den som vill öka andras kompetens vad gäller hälsolitteracitet och demenssjukdom.
För att ta del av materialet och mer information se: Skills4 Health Literacy Karolinska Institutet
Samtalscirkelmaterial för främjande av psykisk hälsolitteracitet Vägar vidare- efter flykten
är ett material för att leda samtalscirklar för deltagare som har erfarenhet av att vara nyanländ i Sverige och har ett behov av stöd för stärkt psykisk hälsa eller i sitt föräldraskap. Samtalscirklarna hjälper deltagarna att hitta förhållningssätt och metoder som fungerar för dem. Utvärderingar visar att samtalscirklarna minskar deltagarnas stress, stärker hälsan och upplevelsen av tillit ochtrygghet. Materialet vänder sig till dig som är samhälls- och hälsokommunikatör, är samtalsledare inom föreningslivet eller har andra motsvarande förutsättningar. Samtalscirklarna kan genomföras kopplat till samhällsorienteringen. De kan också genomföras helt fristående. Utvärdering indikerar att deltagande i samtalscirkeln om psykisk hälsa kan leda till ökad psykisk hälsolitteracitet, förändrade levnadsvanor och bättre hälsa. För att ta del av materialet och mer information se:
Vägar vidare - efter flykten Informationsverige.se
Mer om materialet och metoden Information sverige.se
Hälsolitteracitet GLOBALT
The European Digital Health Literacy Conference
Konferensen syftar till att öka kunskapen och inspirationen kring praktiskt arbete och forskning relaterad till digital hälsolitteracitet, till exempel om bedömning, utveckling och utvärdering av interventioner som kan underlätta för personer med begränsad digital hälsolitteracitet. Konferensen äger rum på Aalborg Universitet i Danmark och programmet omfattar keynoteföreläsningar, vetenskapliga presentationer och flash talks samt ger utrymme för nätverkande. Deadline för abstracs är 1 juli. För mer information se:
The European Digital Health Literacy Conference | About the conference
18th European Public Health Conference 2025
Den 18:e europeiska foklhälsokonferensen anordnas den 11-14 november i Helsingfors, Finland, av the European Public Health Association (EUPHA). Temat är ”Investing for sustainable health and well-being” och deadline för abstract är 1 maj. Flera presentationer och workshops kring hälsolitteracitet planeras och EUPHAs hälsolitteracitets sektion kommer att organisera möte för alla som är intresserade av hälsolitteracitet. För mer information se: 18th European Public Health Conference
Läs- och utskriftsvänlig version:
TIDIGARE NYHETSBREV
nyhetsbrev-hl-oktober-2021_final.pdf
nyhetsbrev-hl-oktober-2020_final.pdf
nyhetsbrev-hl-september-2018.pdf
nyhetsbrev-hl-januari-2018.pdf
nyhetsbrev-hl-januari-2017.pdf
nyhetsbrev-hl-februari-2015.pdf
nyhetsbrev-hl-december-2014.pdf
halsolitteracitet/nyhetsbrev-hl-september-2014.pdf